Gemeente Amersfoort Juridische Dienstverlening en Advies

Terug naar vacature-overzicht

Juridisch Adviseur Privacy en Wpg (28 – 36 uur)

Verbindende en doortastende ambassadeur binnen de organisatie

Als gemeente hebben we een grote verantwoordelijkheid in de bescherming van de privacy van onze inwoners. Gemeente Amersfoort is bovendien ambitieus als het gaat om gegevensbescherming- de afgelopen jaren zijn er al veel stappen gezet, en hebben we duidelijk bepaald waar wij naar toe willen ontwikkelen op het gebied van onze privacy-volwassenheid. Een meerjarenplan privacy en informatieveiligheid is hiervoor onze leidraad. Als Juridisch Adviseur Privacy word jij onderdeel van een gedreven en hecht team, en speel je een belangrijke rol in het nog verder meenemen van de organisatie in privacy-bewustzijn en het goed toepassen en naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en Wet politiegegevens (Wpg). Een prachtige positie voor een jurist met passie voor het vak, verbindende kwaliteiten én een hart voor privacy.

Jouw rol

De afgelopen jaren is er in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) veel werk verzet binnen onze gemeente, en ook voor de komende periode hebben we onszelf de nodige ambities gesteld als het gaat om het beschermen van de privacy van onze inwoners. Als Juridisch Adviseur Privacy lever jij, samen met je team, de collega's van informatieveiligheid en de sleutelpersonen Privacy en Informatiebeveiliging van andere afdelingen, een belangrijke bijdrage aan de volgende stap van onze organisatie op dit gebied.

Als jurist met de portefeuille privacy snap jij dat privacy ‘van iedereen’ is: je bent niet alleen expert maar ook ambassadeur binnen de organisatie. In deze rol ben jij het aanspreekpunt en als vertrouwde adviseur vorm jij een stevige gesprekspartner voor de afdelingen in jouw portefeuille. Op deze afdelingen worden vaak (bijzondere) persoonsgegevens verwerkt en spelen er complexe privacyvraagstukken, waar jij gevraagd én ongevraagd over adviseert. Daarnaast vervul je, samen met je team, een brugfunctie naar andere vakafdelingen. Als stelselhouder privacy sla je met je team voor de organisatie de 'piketpaaltjes’ als het gaat om het thema privacy, denk aan het opstellen van beleid, het bepalen van een governance en spelregels om veilig te werken met persoonsgegevens.  

Naast het voldoen aan de AVG valt ook de coördinatie van de uitvoer van de Wet politiegegevens (Wpg) onder jouw verantwoordelijkheid. Er is beleid en een uitwerkingsplan Wpg opgesteld – jij ziet, samen met je team en de sleutelpersonen binnen de afdelingen, toe op de uitvoer daarvan.

Jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden op een rij:

  • Je bent aanspreekpunt en vertrouwde adviseur voor collega’s van de afdelingen in jouw portefeuille voor alles rondom gegevensbescherming. Je lost in overleg met collega’s van de verschillende beleids- en vakafdelingen (complexe) privacyvraagstukken op.
  • Je geeft gevraagd en ongevraagd advies over specifieke onderwerpen uit de AVG aan collega’s in de gehele organisatie, en je werkt aan bewustwording en privacy-volwassenheid. Met beleid en governance, maar ook met ludieke interne campagnes (zo organiseerden we eerder een Security Awareness Escape Room voor onze collega’s).
  • Je adviseert breed over het opstellen en implementeren van uitvoeringsbeleid en -regelgeving op privacy-gebied, behandelt AVG-verzoeken, maakt de juiste afspraken bij het samenwerken met derden en adviseert over de uitvoering van Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) en de afhandeling van datalekken.
  • Je coördineert organisatiebreed de uitrol van de Wet politiegegevens (Wpg). Je controleert de uitvoer van het uitwerkingsplan, zorgt dat we compliant zijn en speelt een voortrekkersrol in de jaarlijkse interne en periodieke externe Wpg-audit.

Hier ga je aan de slag

Amersfoort is een stad met ruim 160.000 inwoners, waar historie en vernieuwing hand in hand gaan. Een groeiende stad, die zich in hoog tempo ontwikkelt. Een stad vol duurzame en sociale initiatieven, waarin iedereen mee kan doen. In 2023 levert dat ons zelfs de internationale titel European City of the Year op. Zo’n 1.500 collega’s zorgen dat Amersfoort een geweldige stad blijft om in te wonen, werken en leven. Dat doen we samen met de stad: met inwoners, ondernemers, vrijwilligers en partners. Collega’s waarderen de positieve, resultaatgerichte en collegiale werksfeer: we doen het samen. Daarbij krijg je alle ruimte om jouw functie en ontwikkeling zelf vorm te geven.  

Met wie werk je samen

Je komt te werken op afdeling Juridische Dienstverlening en Advies (ca. 60 collega’s), in het cluster Privacy. We werken in een professioneel team van circa 10 collega’s voor en met de hele organisatie. Om aan te sluiten bij de behoefte en ontwikkelingen streven we naar een voortdurend hoge kwaliteit van de dienstverlening; betrouwbaar en transparant voor iedereen. Het is een hecht en betrokken team, waar hard wordt gewerkt maar waar ook veel ruimte voor humor en persoonlijke aandacht voor elkaar is. Daarnaast werk jij veel samen met collega’s in de organisatie, zoals de collega's van Informatieveiligheid en de sleutelpersonen Privacy en Informatiebeveiliging van de vakafdelingen.

“Als juridisch adviseur privacy in dit team krijg je veel vrijheid. Naast dat we met elkaar sparren over de juridische vakinhoud is er ook ruimte voor creativiteit - denk aan het verzinnen van bewustwordingsacties en het geven van trainingen. Samen hard werken aan de goede zaak maar ook samen shinen en vieren!”

-          Serena, Juridisch Adviseur

Dit bieden we jou

Werk dat er echt toe doet: hier kun je verschil maken voor de stad. Bij Gemeente Amersfoort werk je in een compacte organisatie aan grote opgaven. We bieden alle ruimte om je talenten verder te ontwikkelen en investeren in je groei. Je krijgt vertrouwen en verantwoordelijkheid, in een organisatie die veel van je vraagt maar ook veel mogelijk maakt. Je kunt rekenen op:

  • Een salaris van maximaal € 5.997,- bruto per maand (schaal 11 van de CAO Gemeenten) op basis van een 36-urige werkweek.
  • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% als aanvulling op je salaris. Hiermee kies je zelf voor extra geld, meer verlofuren, fiscaal voordeel op een deel van de kosten voor je sportschool of andere voordelen.
  • Flexibele werktijden met uitstekende thuiswerkmogelijkheden en -middelen, voor een goede balans tussen werk en privé.
  • Een mobiele telefoon, laptop en databundel.
  • Een volledige ov-reiskostenvergoeding voor je woon-werkverkeer (2e klasse) of een fietsregeling.
  • Alle ruimte voor jouw ontwikkeling: we werken vanuit talent met jouw persoonlijke talentprofiel (CliftonStrengths) en je kunt rekenen op een uitgebreid opleidingsaanbod, een coachpool, een inwerkbuddy en goede doorgroeimogelijkheden.
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 194,4 verlofuren (op basis van een 36-urige werkweek), een thuiswerk- en internetvergoeding, een goede pensioenregeling en 50% betaald ouderschaps- en zorgverlof.

Dit breng je mee

We zoeken een verbindende en gedreven privacy-jurist, met hart voor het vak. Je kent de wereld van privacy en gegevensbescherming en je weet de organisatie daarin mee te nemen. Omdat je een verbindende rol hebt, is het belangrijk dat je gemakkelijk contact legt, benaderbaar bent en weet hoe je mensen meeneemt in jouw adviezen. Tegelijk ben je resultaatgericht, in staat zaken af te ronden en doortastend als het nodig is. Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als op schrift. Als je nog geen specifieke ervaring hebt met de Wpg, maar wel bereid bent die op te doen, bieden we jou de kans dit te ontwikkelen als je bij ons in dienst bent.

Verder breng je mee:

  • Een afgeronde juridische wo-opleiding.
  • Tenminste enkele jaren relevante werkervaring met de thema’s privacy en bescherming persoonsgegevens.
  • Kennis van wet- en regelgeving rond de AVG.
  • Als je al ervaring hebt met werken bij de Rijksoverheid of een gemeente is dat een pré, maar geen vereiste.

Als je meer wilt weten

Heb je vragen over de inhoud van de functie? Bel met Ilse van den Konink, Sr. Juridisch Adviseur, via telefoonnummer 06 3831 3323.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je bellen of een WhatsApp sturen naar Jacqueline Meijer, Recruitmentmedewerker, via telefoonnummer 06 5253 5565.

Zo kun je reageren

We horen graag van je! Door op ‘Solliciteren’ te klikken, kun je ons je contactgegevens, motivatiebrief en curriculum vitae doorgeven.

Je kunt op de vacature reageren tot en met zondag 26 mei 2024. De eerste gesprekken vinden plaats in de week van 27 mei 2024.

Voel je thuis in Amersfoort, je bent welkom zoals je bent. We willen een werkomgeving bieden waar je het beste uit jezelf kunt halen en waar ruimte is voor verschillen. Want juist diversiteit brengt ons bij betere oplossingen voor de opgaven waar we voor staan. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent, ongeacht waar je bent geboren, van wie je houdt of waar je in gelooft. En als je een (arbeids)beperking hebt, dan­­­­ kijken we samen wat er mogelijk is en wat jij nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.